ZomerOpera


Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en heb je altijd al willen zingen, dansen, acteren, decor bouwen/schilderen, filmen, grimeren of kostuums maken? Dat kan! Doe dan van 15 – 19 juli mee aan het maken van de ZomerOpera. De ZomerOpera voor kids: Een week lang samen met andere kinderen werken aan een muziektheatervoorstelling, een week lang leuke dingen doen: zingen, dansen, acteren, decor-bouwen, schilderen, kostuums maken, theatertechniek en belichting leren, grimeren, fotograferen en video’s maken. Op de eerste dag kun je aan alles even ‘snuffelen’ en er achter komen wat je het leukste vindt om te doen. Weet je nu al wat je wilt doen dan hoeft dat natuurlijk niet meer. Dit kun je dan aangeven op het inschrijfformulier. Op vrijdagmiddag om 16.00 uur is het eindresultaat van de voorstelling te zien in Theater Prismare, hier kunnen je ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes komen kijken. Grijp je kans, DOE MEE!

Het verhaal van de Ring
Moeder Aarde geeft de Rijnmeisjes een ring met de opdracht deze goed te bewaken. Deze ring staat voor vriendschap, vrede en geluk. De meisjes spelen met de ring en zijn gelukkig. Wanneer een groepje jongens met de meisjes wil spelen, houden de meisjes dat tegen. Zij moeten immers de ring beschermen. De jongens pikken dit niet en bedenken een plan om de ring van de meisjes af te pakken, wat hen ook lukt. Vervolgens zetten de meiden alles op alles om de ring weer terug te krijgen. In de strijd om de ring breekt deze in vier delen. Moeder Aarde grijpt in: zij vertelt de jongens en meisjes dat ze veel op het spel hebben gezet met het breken van de ring en laat zien wat er gebeurt als de ring niet meer in elkaar komt: een vooruitblik van ellende en onvrede in de wereld. Ze zegt dat de kinderen opdrachten moeten volbrengen om daarmee de stukken van de ring weer ‘terug te verdienen’ en dat ze deze vier stukken vervolgens in elkaar moeten zetten zodat de ring weer heel is. Of dat gaat dat lukken……..

Informatie voor de ouders
De Reisopera, Kaliber Kunstenschool, SKE kinderopvang , Prismare & Stroinkshuis en Woningcorporatie De Woonplaats organiseren in de zomervakantie van 2013 een muziektheaterproject voor kinderen van 8 – 12 jaar. Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juli geven docenten en medewerkers van Reisopera en Kaliber Kunstenschool workshops voor kinderen op het toneel en achter de schermen. Een geweldige manier om kinderen te laten kennis maken met alle aspecten die nodig zijn voor het maken van een muziektheater productie. Van decorbouw tot zang en van grimeren tot (licht)techniek.

Meer informatie over de workshops
• Workshop ‘zingen, acteren en verhalen vertellen’.
Voor alle kinderen die als zanger aan de uitvoering van de ZomerOpera wil meewerken. Er wordt gewerkt aan de muziek, tekst en scènes van de ZomerOpera.

• Workshop ‘dansen, acteren en verhalen vertellen’.
Voor alle kinderen die willen dansen. Je eigen dans maken en uitvoeren in de ZomerOpera.

• Workshop ‘decor ontwerpen, bouwen en schilderen’.
Voor iedereen die wil leren wat er komt kijken bij het ontwerpen, maken, schilderen en opbouwen van decors.

• Workshop ‘kostuums ontwerpen en maken’.
Voor iedereen die wil leren wat er komt kijken bij het ontwerpen, maken en verzorgen van kostuums onder het motto ‘kleren maken de man’. (Of het kind?)

• Workshop ‘grimeren’.
Met schmink, gekke kostuums en een pruik kan je iemand in de huid van een ander laten kruipen. We leren kinderen hoe ze een gezicht kunnen laten veranderen met grimeertechnieken. Maar ook dieren, heksen, prinsessen of piraten komen aan bod.

• Workshop ‘theatertechniek en theaterbelichting’.
We leren hoe de belichting van een theaterstuk, show of popconcert tot stand komt. Onderwerpen als licht en kleur, het belichten van een scene, verschillende sferen, soorten spots en hun effecten etc. komen aan de orde. Dan gaan we samen aan de slag om de ZomerOpera te belichten.

• Workshop ‘filmen’.
Van de voorstelling wordt ook een DVD gemaakt. Kinderen leren in deze workshop film –en interviewtechnieken. Spelenderwijs leren ze alle aspecten van het tot stand komen van een film, van cameravoering tot montage. Met de camera in de hand volgen zij de ZomerOpera en zijn deelnemers. Ook de voorstelling wordt opgenomen. Het doel: onze ZomerOperaproductie op het witte doek!

Donderdag: nog één dag te gaan voor de première.
Het decor, de kostuums en de belichting moeten worden afmaakt. Tekst en muziek zijn gekend en de grimeurs, theatertechnici en cameraploeg staan klaar. Aan het eind van de week wordt de hele voorstelling in elkaar gezet.
Na de generale repetitie waar alles bij elkaar komt en alles moet kloppen, vindt de première plaats waarbij het publiek de voorstelling komt bekijken.

De voorstelling
Vrijdag 19 juli om 16.00 uur vindt de voorstelling plaats in Theater Prismare.
Ieder kind krijgt 2 vrijkaarten. Extra kaarten à € 2,- zijn te verkrijgen bij de NRO tijdens de workshop week. Aan de zaal kosten de kaarten € 2,50.

De eindvoorstelling is in Theater Prismare, 19 juli 2013 om 16.00 uur
Wij hopen dat u in grote getale komt kijken!
De kosten voor dit unieke 5-daagse project bedragen € 125,- inclusief lunch, drinken, vervoer en 2 kaartjes voor de eindvoorstelling.

Wilt u uw kind (eren) aanmelden? Klik dan hier
Wilt u vooraf nog meer informatie? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met DMT/Kaliber Kunstenschool: 053 – 485 87 77.
De locaties zijn:
- Stroinkshuis, Het Stroink 64, 7542 GT, Enschede www.stroinkshuis.nl
- Prismare, Roomweg 167d, 7523 BM, Enschede www.prismare.nl
- Nationale Reisopera, Perikweg 97, Enschede. www.reisopera.nl