Platée

 


Platée
Jean-Philippe Rameau 1683 - 1764

Een coproductie met Opera O.T.
Première: 12 november 2011, 20:00 uur, Rabotheater Hengelo

Vol sprankelende, grappige en wrange momenten.

Op veler verzoek herneemt De Nationale Reisopera in coproductie met Opera O.T., Rameau’s Platée uit 2002. Een meesterwerk vol sprankelende, grappige en wrange momenten. Deze van oorsprong Griekse fabel vertelt het verhaal van de ijdele, maar afzichtelijke moerasnimf Plataea. Zij beeldt zich in dat oppergod Jupiter werkelijk in haar is geïnteresseerd. Zijn echtgenote Juno is jaloers. Na een blik onder de sluier blijkt haar jaloezie alles behalve gegrond en barst zij in schaterlachen uit.


Regisseurs Mirjam Koen en Gerrit Timmers, artistiek leiders van Opera O.T., hebben deze van oorsprong Griekse fabel neergezet in een pretpark, waardoor de actualiteit van het thema: ‘onaangepastheid en ijdelheid’ volledig tot haar recht komt.

Harry Nicoll; een lelijkerd om verliefd op te worden
De titelrol wordt vertolkt door Harry Nicoll. Het stelt deze veelzijdige tenor in staat zijn tragi-komische talent volledig uit te buiten in deze fantastische travestierol. Harry Nicoll schitterde ook in 2002 in de productie van de Nationale Reisopera. ‘Zelden zo'n onbevallige nimf gezien als tenor Harry Nicoll, maar het is wel een lelijkerd om verliefd op te worden. Met groot gemak zingt hij de lastige titelrol waarin soepel met borst- en falsetregister gegoocheld moet worden. Nicoll acteert bovendien met overgave.’ Trouw 2002

Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de Vriend
Jan Willem de Vriend leidt opnieuw het Combattimento Consort. Jan Willem de Vriend over Platée: ‘Wat ik zelf zo ongelooflijk vind aan deze opera is de dubbelheid die het verhaal kenmerkt. Het is een heel komisch stuk, je kunt er fantastisch om lachen. Terwijl de ondertoon eigenlijk heel pijnlijk is’.
Ballet-Bouffon in drie bedrijven en een proloog op tekst van Adrien-Joseph Le Valois d’Orville (1745)