Operareis Schwerin  

 
van 27 t/m 29 april 2012
Nadat we door Nel van Duuren bij Restaurant ‘Frans op den Bult’ met koffie en gebak waren ontvangen, de bagage in de bus was geladen en iedereen zijn- of haar plekje in de bus had gevonden vertrokken we om 10.35 uur richting Schwerin. Natuurlijk weer met Jan Lok aan het stuur en Herman Lok als reisleider met mooie verhalen onderweg.
Na een uurtje deelde Tony de Haan zijn gebruikelijke programmaboekje uit, met daarin uitgebreide informatie over Friedrich von Flotow en zijn opera ‘Martha’ - zelfs over ‘Martha’ bij Opera Forum in 1963 – en over Puccini en ‘Madama Butterfly’.
Tegen 12 uur werd gestopt bij Rasthaus Wildeshausen voor een uurtje lunchpauze. In de buurt van Hamburg hadden we enig oponthoud vanwege een hardnekkige file , maar om half vijf waren we toch bij het HH Hotel in Schwerin. Toen was het even haasten, koffers naar de kamer en verkleden, want het eten – een voortreffelijk buffet – stond om vijf uur voor ons klaar en om half zeven vertrok de bus al weer naar het theater voor de voorstelling van ‘Martha’. In het prachtige gerenoveerde negentiende-eeuwse Mecklenburgische Staatstheater beleefden we, op de tweehonderdste geboortedag van de componist, een levendig geënsceneerde voorstelling van Von Flotows meest bekende opera, waarin uitstekend werd gezongen. Deze opera bestaat bijna geheel uit prachtige duetten, terzetten, kwartetten, een enkele aria – met als hoogtepunt de beroemde tenoraria van Lyonel: ‘Ach so fromm’ – en mooie koren. Na afloop hebben we met een aantal vrienden gezellig nagepraat in de bar van ons hotel.
Zaterdagmorgen om half tien vertrokken we naar het plaatsje Ludwigslust, ongeveer 30 kilometer van Schwerin. Bij het mooie barokkasteel konden we een paar uur genieten van het park, de omgeving het mooie weer en de koffie met gebak in het ‘Schlosscafé’. De middag kon naar keuze worden doorgebracht in Schwerin of rustig in het hotel. Na het eten vertrokken we weer naar het theater voor de voorstelling van Puccini’s ‘Madama Butterfly’. Een aantal van ons, waaronder zij die het moeilijkst een trap kunnen beklimmen, bleken plaatsen op het tweede balkon te hebben, en dat, in een theater zonder lift, was met drie trappen een hele klim. Om te onthouden: in Duitse theaters staat ‘Rang’ altijd voor Balkon. Iedereen was enthousiast over deze avond. De opera werd gespeeld in een zeer sober decor met nauwelijks rekwisieten en een vijver op de rand van het toneel, zodat ieder zijn fantasie de vrije loop kon laten. Echter technisch was het een knap beweegbaar decor. We genoten van prachtige stemmen, voortreffelijk acteerwerk en een schitterend spelend orkest. Kortom, een grandioze opera-avond. Zondagmorgen vertrokken we weer om half tien richting Nederland, waar we ’s avonds bij Frans op den Bult konden genieten van een fantastisch buffet. Na uitgebreid afscheid te hebben genomen en Nel en de gebroeders Lok te hebben bedankt, keerde iedereen weer huiswaarts, terugkijkend op een heerlijk operaweekend.

Wim Stam.

Verslag Tony de Haan