La Tragédie de de Carmen

 
Op 1 november 2013 is het precies 100 jaar geleden dat in Hengelo het Concertgebouw op feestelijke wijze in gebruik werd genomen. De 1e voorstelling was een concertante uitvoering van de opera Carmen.

In 1981 bewerkte regisseur Peter Brook Bizet’s opera Carmen tot een anderhalf uur durend muziektheaterstuk waarin de vier belangrijkste karakters van de oorspronkelijke novelle van Prosper Mérimée centraal staan. Hij schrapte de koorscènes, herintroduceerde Carmen’s echtgenoot Garcia en voegde gesproken dialogen toe. De bewerking was een groot succes, dit stuk dat ‘klonk als een opera, maar eruit zag als een toneelstuk’. Reden genoeg voor de Reisopera om, in samenwerking met het Nederlands Symfonie Orkest en in de regie van toneelgezelschap Het Geluid Maastricht, deze bijzondere Carmen nieuw leven in te blazen.
Peter Brook interpreteerde in zijn Tragédie de Carmen het woord tragedie naar de betekenis die het in de klassieke Oudheid had: de als de strijd van de eenzame mens tegen het onafwendbare noodlot. Een strijd die hopeloos is, maar ook dapper. Om dit duidelijk te maken moest Brook terugkeren naar de oorspronkelijke novelle waarin Carmen een prostituee is die oprecht van Don José houdt, de man die haar echtgenoot Garcia zal vermoorden. Deze versie van het bekende verhaal van Carmen klinkt bovendien veel rauwer dan de opera van Bizet, omdat de orkestratie terug is gebracht tot de essentie. Het mediterrane karakter van deze tragedie is in de versie van Peter Brook bijna te proeven…
De voorstelling wordt gezongen in het Frans met Nederlandse boventiteling
Duur van de voorstelling 1 uur en 45 minuten