Don Giovanni

Wolfgang Amadeus Mozart
Alle vrouwen willen hem hebben en alle mannen willen hem zijn. Mozarts opera over de nietsontziende vrouwenverslinder Don Giovanni heeft alles wat een opera moet hebben: spanning, humor, passie en drama en de schitterende muziek van Mozart!

Deze nieuwe productie heeft twee vrouwen aan het artistieke roer, die deze typisch ‘mannelijke’ opera vanuit een vrouwelijk perspectief vormgeven. Regisseur Jo Davies vraagt zich af hoe het kan dat vrouwen én mannen zich laten inpakken door deze Don Juan? Waarom vallen de vrouwen bij bosjes voor hem en ook mannen houden hem niet tegen. Hij komt zelfs weg met een moord…


Regisseur Jo Davies: “Hij kan dit alleen maar doen door de medeplichtigheid van de mensen in zijn omgeving. Iedereen heeft eigenlijk heimelijk bewondering voor hem.” De schaamteloze rokkenjager ontsnapt uiteindelijk niet aan zijn ondergang. “Zijn naasten willen uiteindelijk wraak nemen en hem dood hebben. Ze denken dat daarmee het ongetemde beest in henzelf wordt vermoord. Want er schuilt een Don Giovanni in ieder van ons…”

Jo Davies’ regie is net zo visueel en vitaal als Mozarts muziek is, in een bijna filmische stijl. De muzikale leiding is in handen van dirigent Julia Jones. Don Giovanni behoort, samen met Così fan tutte en Le nozze di Figaro, tot de ‘grote Italiaanse drie’ van componist Wolfgang Amadeus Mozart en librettist Lorenzo da Ponte.


De rokkenjager Don Giovanni heeft zijn zinnen gezet op Donna Anna, de dochter van de Commendatore. Deze verleidingspoging mislukt en de Commendatore daagt Don Giovanni uit tot een duel. De oude man wordt dodelijk verwond. Don Giovanni slaat, samen met zijn knecht Leporello, op de vlucht. Donna Anna en haar verloofde Don Ottavio zweren deze moord op haar vader te zullen wreken.

Ondertussen is Donna Elvira op zoek naar Don Giovanni, haar geliefde met wie ze ooit getrouwd was. Nadat Don Giovanni heeft geprobeerd het boerenmeisje Zerlina het hof te maken, krijgt hij het letterlijk met haar man Masetto aan de stok. In zijn vlucht belandt Don Giovanni op het kerkhof. Daar nodigt hij in zijn overmoed het standbeeld van de Commendatore uit voor het avondeten.

Tot zijn verbazing aanvaardt het standbeeld de uitnodiging en sommeert Don Giovanni berouw te tonen. Don Giovanni weigert dat en slaat op de vlucht. Maar lukt het hem om aan zijn belagers en zijn ondergang te ontkomen?
Deze opera is van 4 maart - 8 april te zien in de theaters.

Interview met Jo Davies, regisseur van Don Giovanni.