Tristan und Isolde

 
Richard Wagner (1813 – 1883)
Handeling in drie bedrijven op tekst van de componist (1865)

“Omdat ik in het leven nog nooit het ware geluk van de liefde heb mogen proeven, wil ik voor deze mooiste van alle dromen een monument oprichten, waarin zij voor een keer van het begin tot aan het einde aan haar trekken zal komen..”

Dit schreef Richard Wagner in 1854 aan zijn vriend Franz Liszt. Vijf jaar later voltooide hij zijn muziekdrama over het onlosmakelijk in elkaar verstrikt geraakt liefdespaar. Vanwege de hoge moeilijkheidsgraad van het stuk vond de première pas in 1865 plaats en kreeg de symfonische opera de reputatie ‘onuitvoerbaar’ te zijn.


Tristan und Isolde is hét romantische muziekdrama van de negentiende eeuw: de oneindige muzikale stroom sleept de toehoorder mee in de allesverzengende hartstocht van de hoofdpersonen. Het stuk verschilt sterk van Wagners andere muziekdrama’s. De volkomen ontkenning van de levenswil, zoals die in Schopenhauers filosofie wordt beschreven, vormt het uitgangspunt van dit drama. Wagner vertelt een heel intiem en persoonlijk verhaal, geïnspireerd door zijn onvervulbare liefde voor de rijke Zürichse koopmansvrouw Mathilde Wesendonck. Voor Tristan und Isolde ontwikkelde Wagner bovendien een geheel nieuwe muzikale taal: het muziekdrama ontwikkelt zich vanuit één enkel akkoord (het befaamde Tristan-akkoord) dat al in de eerste maten van het instrumentale voorspel te horen is. De muziek ademt een claustrofobische en sensuele sfeer. Isolde’s Liebestod die het laatste bedrijf afsluit, wordt wel als de mooiste muzikale monoloog uit de operageschiedenis beschouwd. Regisseur Jakob Peters-Messer noemt zijn bewerking ‘een tijdloos verhaal over liefde en dood, een mysteriespel over wat er van binnen speelt’.

De voorstelling wordt gezongen in het Duits met Nederlandse en Duitse boventiteling

Duur van de voorstelling 4 uur en 50 minuten, inclusief twee pauzes
Akte 1 duurt 1 uur 20 minuten
Pauze
Akte 2 duurt 1 uur en 15 minuten
Pauze
Akte 3 duurt 1 uur en 15 minuten