Siegfried

 
Binnen de cyclus Der Ring des Nibelungen neemt het verhaal van de jonge Siegfried de plaats in van een intermezzo. Tussen de hartstochtelijke romantiek van Die Walküre en de inktzwarte dramatiek van Götterdämmerung is Siegfried een verhaal over draken, sprekende vogeltjes en een schone slaapster die wakker moet worden gekust. Dit werk van Richard Wagner bevat bovendien een aantrekkelijke dosis vrolijke en soms zelfs komische momenten.

Debuut titelheld: tenor Mati Turi
Naast Judit Németh en Harry Peeters, die terugkeren als Brünnhilde en Der Wanderer, zal de Estlandse tenor Mati Turi zijn debuut maken als de titelheld Siegfried. Tenor Mati Turi is afgestudeerd aan de Estonian Academy of Music and Theatre als koordirigent. Van 1992 tot 2004 zong hij bij het Estonian Philharmonic Chamber Choir. Sinds 2005 werkt hij als freelance zanger. Opera speelt steeds meer een rol in Mati Turi’s carrière. Zo heeft hij Cassio in de opera Othello bij de National Opera Estionia gezongen, Gernando in L’isola disabitata en Florestan in Fidelio, beide bij de Nargen Opera. In 2010 maakte Mati Turi zijn debuut bij de Finnish National Opera als Paul in Die tote Stadt.

De muzikale leiding is wederom in handen van de Nederlandse dirigent Ed Spanjaard met in de orkestbak ditmaal het Orkest van het Oosten. De Brit Antony McDonald is, net als bij Das Rheingold en Die Walküre, verantwoordelijk voor regie, decors en kostuums.

In het seizoen 2011/12 staat Götterdämmerung geprogrammeerd, het vierde en tevens laatste deel van Wagners Ringtetralogie. De voorstellingen worden uitsluitend in de Stadsschouwburg Enschede gespeeld.

Das Rheingold en Die Walküre herbeleven
De Nationale Reisopera bood, in samenwerking met Concordia Enschede, bezoekers van Siegfried de mogelijkheid om Das Rheingold en Die Walküre opnieuw te beleven. Certo Productions heeft een prachtige filmregistratie van de eerste twee delen van de Ring gemaakt. Op vertoon van het entreekaartje voor Siegfried kunnen bezoekers gratis de filmvoorstellingen bijwonen. De belangstelling voor de vertoningen is groot en de plaatsen zijn dan ook al bijna allemaal vergeven.