Les pêcheurs de perles


Bizets 'Les pêcheurs de perles' is een tijdloos pareltje uit het klassieke operarepertoire, nu uitgevoerd met rijzende ster de Sri Lankaanse sopraan Kishani Jayasinghe in de hoofdrol.

Nicolas Mansfield:’ Toen ik Kishani Jayasinghe voor het eerst tijdens een auditie zag en hoorde zingen dacht ik direct ‘zij hoort in de Parelvissers’. Ik heb haar de rol niet aangeboden omdat ik op zoek was naar een vertolkster voor de rol van Leïla, maar ik besloot Bizets Parelvissers, oftewel Les pêcheurs de perles, op ons repertoire te zetten nadat ik haar had gehoord. Ze is geknipt voor de rol, die ze in een kleine productie al eens heeft gezongen.’ Jayasinghe is afkomstig uit Sri Lanka, het land waar De Parelvissers zich afspeelt, en is momenteel met haar gezin woonachtig in Londen. De cast en het artistieke team van De Parelvissers bestaat vooral uit jonge talenten. Mansfield: ‘Tim Nelson hebben we bij de Reisopera eerder aan het werk gezien in The Lighthouse, een productie voor het Grachtenfestival. Hij leek mij de aangewezen regisseur om de complexe driehoeksverhouding in deze opera uit te diepen. Nadir en Zurga, de twee gezworen vrienden in het verhaal, worden gezongen door jonge zangers die aan de vooravond van hun internationale carrière staan. Arman Íşleker, die de rol van de hogepriester Nourabad vertolkt, maakt deel uit van het Zangersensemble van de Reisopera. De jonge decorontwerper Wikke van Houwelingen maakt met deze productie zijn ontwerpdebuut bij de Nederlandse Reisopera. Ook voor de choreografie, die een belangrijke plaats in deze productie inneemt, tekent een jong talent, Jitti Chompee, afkomstig uit Bangkok.’

De Parelvissers, met het over de hele wereld bekende duet ‘Au fond du temple Saint’ is totaal anders dan Bizets meesterwerk Carmen. De muziek is jeugdig en fris en wordt gekenmerkt door een lichtvoetige toon. Mansfield: ’Het leek mij een goede gedachte om deze parel uit het operarepertoire weer eens in de spotlights te zetten…’

Her Noord Nederlands Orkest, dat vorig seizoen bij de Reisopera een schitterend aandeel in Tristan en Isolde verzorgde, staat dit keer onder leiding van Benjamin Levy, een Franse dirigent die al vaker bij dit orkest te gast was.

Korte inhoud

De Sri Lankaanse parelvissers Nadir en Zurga, die leider van het dorp is, waren ooit allebei verliefd op Leïla. Om een voor hen onbekende reden verdween zij jaren geleden uit hun leven. Wanneer de hogepriester Nourabad een nieuwe tempeldienares introduceert, herkent Nadir in haar onmiddellijk zijn jeugdliefde. Nourabad verbiedt Leïla elk menselijk contact op straffe van de dood. In de nacht zoekt Nadir Leïla op. De twee worden betrapt en aanvoerder Zurga moet het doodvonnis uitspreken. Wanneer de dorpelingen samenstromen om de terechtstelling bij te wonen, steekt Zurga het dorp in brand. In de algehele paniek die volgt weet hij Leïla en Nadir te bevrijden, maar de woedende dorpelingen grijpen hun aanvoerder en werpen hem op de brandstapel die bedoeld was voor de inmiddels gevluchte minnaars.

De productie wordt gezongen in het Frans en is voorzien van Nederlandse boventitels.