Ariadne auf Naxos (1916)

Richard Strauss / Hugo von Hofmannsthal

De Nederlandse Reisopera opent seizoen 2016/2017 met de tragikomische opera Ariadne auf Naxos, een van de meest geliefde opera’s van Richard Strauss. Omdat het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat de - gewijzigde tweede versie - van deze opera van Strauss en librettist Hugo von Hofmannstahl in première ging in Wenen, presenteren wij deze Ariadne auf Naxos als hommage aan de componist.

Het Noord Nederlands Orkest begeleidt de tournee van 12 voorstellingen en de muzikale leiding is in handen van dirigent Antonino Fogliani. De cast bevat klinkende namen als Karin Strobos (Der Komponist), Soojin Moon- Sebastian (Primadonna/Ariadne) en Martin Homrich (Der Tenor/Bacchus).

Ariadne auf Naxos is te zien in Enschede (10 sept), Utrecht (13 sept), Leeuwarden (15 sept), Rotterdam (17 sept), Zwolle (20 +22 sept), Arnhem (24 sept), Maastricht (27 sept), Breda (29 sept), Den Haag (1 okt) en Amsterdam (6 en 8 okt).

Het verhaal

Ariadne auf Naxos is een tragikomische opera die een ‘voorstelling in een voorstelling’ bevat. Het verhaal speelt zich af in de galerie van de steenrijke kunstverzamelaar Herr Reichmann waar koortsachtig een feestavond wordt voorbereid. Met een serieuze opera naar de mythe van Ariadne, een klucht in een burleske entourage, en een vuurwerk als finale. Wanneer door tijdnood op last van de gastheer opera en klucht in elkaar moeten worden geschoven - om de vuur­werkshow niet in gevaar te brengen - zijn de rapen gaar! We zijn getuige van een vonkende botsing tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunsten. En een schoolvoorbeeld van wie betaalt, bepaalt… Regisseur Laurence Dale laat in de clash tussen serieuze opera en komedie niet opera als winnaar uit de bus komen. “Het is een uitwis­seling tussen genres, culturen én mensen. Het effect van de muziek herijkt de onderlinge relaties. Wat in de aanloop naar de feestavond nog een onmogelijke opgave leek, draait uit op een gedenkwaardige gebeurtenis. Wij zoeken in onze tijd vaak het conflict op, terwijl er veel méér is dat mensen juist bindt.” En: “Ariadne auf Naxos is een tijdloze analyse van hoe belangrijk kunst is voor een samenleving.”

De Reisopera presenteert 100 jaar na de première in 1916 in Wenen deze opera als hommage aan Richard Strauss.

Team & Cast


Muzikale leiding - Antonino Fogliani
Regie - Laurence Dale
Decor- en kostuumontwerp - Gary McCann
Lichtontwerp - Thomas Hase
Video ontwerp - Thomas Bergmann
Choreografie - Sjoerd Vreugdenhil

Dion (Der Haushofmeister), Stefan Kurt Reiter, Ein Musiklehrer, Stefan Heidemann, Der Komponist, Karin Strobos, Der Tenor/Bacchus, Martin Homrich, Ein Offizier, Jacques de Faber, Ein Tanzmeister, Christian Baumgärtel, Ein Perückenmacher/Lakei, Arman İşleker, Zerbinetta, Jennifer France, Primadonna/Ariadne, Soojin Moon, Harlekin, Rafael Fingerlos, Scaramuccio, Michael Smallwood, Truffaldin, João Fernandes, Brighella, Pascal Charbonneau, Najade, Caroline Cartens, Dryade, Leonie van Rheden, Echo, Hildur Hafstad, Dansers, Camiel Corneille, Thijs Huizer, Joana Dinah Schwing, Erik Spruit, Herr Reichmann, Hanz Timans

Het Noord Nederlands Orkest