Amahl and the Night Visitors

Familievoorstelling 9+

20 december 2015 - 3 januari 2016Spannend en ontroerend kerstverhaal voor het hele gezin dat laat zien dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn!

Amahl and the Night Visitors (1951, Gian-Carlo Menotti) is de geschiedenis in gegaan als eerste, speciaal voor televisie gecomponeerde opera. De inspiratie voor deze intieme opera voor jonge mensen was het schilderij De aanbidding van de drie koningen van Jeroen Bosch. De eerste opvoering werd op kerstavond 1951 uitgezonden vanuit New York.

De arme, kreupele Amahl woont met zijn moeder in een armzalig huisje in de buurt van Bethlehem. Het is avond en Amahl vertelt zijn moeder over een wonderlijke ster die een aantal nachten geleden plotseling aan de hemel verscheen. Wanneer ze willen gaan slapen wordt er geklopt. Drie prachtig geklede koningen vragen om onderdak voor de nacht. In het donker probeert de moeder van Amahl een aantal kostbaarheden van de koningen te stelen. Ze wordt betrapt en wanneer de koningen uitleggen dat de gaven bedoeld zijn voor een koning die niets geeft om rijkdom maar liefde wil verspreiden toont zij berouw. Amahl biedt hierop zijn krukken aan, als geschenk voor het kind. Op dat ogenblik kan hij weer lopen en Amahl besluit met de koningen mee te gaan om het kind op te zoeken. En zo vertrekt de stoet in de richting die de ster aangeeft.

De Italiaans-Amerikaanse componist Gian-Carlo Menotti kreeg grote bekendheid met zijn opera The Consul, maar is in ons land vooral bekend van zijn korte opera’s The Medium en The Telephone. Ook Amahl is, met zijn speeltijd van 50 minuten, een kleinschalig werk, dat de luisteraar onmiddellijk weet te boeien. De heerlijke, melodieuze muziek van Menotti doet sterk denken aan die van Puccini en de kleine aria’s, recitatieven en fraaie ensemblescènes zijn uiterst toegankelijk voor jong en oud. Ronduit hartverwarmend zijn de koren van de herders en de mars van de koningen. Amahl is een schitterende miniatuuropera voor alle leeftijden.

In het Engels gezongen met Nederlandse boventiteling

Jheronimus Boschjaar 2016

De Reisopera presenteert Amahl and the Night Visitors in het kader van het Jheronimus Boschjaar 2016. Het hele jaar wordt in Den Bosch de 500ste sterfdag van de schilder Jeroen Bosch op allerlei manieren herdacht.